A fogselyem használata – érdemes megfogadni

A fogselyem helyes használata:

Nagyon sokan rossz technikával állnak neki otthon.

Az apróbb gond az, hogy így hiába használja a selymet, a lepedék a fogon fog maradni, nagyobb baj, hogy könnyen megsértik az ínyt, így a későbbiekben ínysorvadás alakulhat ki. Nagyon fontos vigyázni a fogak közé behúzódó kis íny-háromszögek épségére.

Fogselymezéskor nem a fogközt tisztítjuk, hanem a fogközt közrezáró két szomszédos fog egymás felé eső oldaláról tisztítjuk le az olyan lepedéket (ételmaradék, baktériumok), ahova a fogkefe nem ér el.

Nagyon fontos, hogy amikor az egyik fogközben rátapad a lepedék a selyemre, azt nem célszerű átkenni a következő fogközbe, tehát minden köznél kicsit odébb fogja meg a selymet, és tiszta felszínnel dolgozzon tovább. A fonalat ne oda-vissza mozgassa, mert akkor kopást idéz elő a fogzománcon! Csak az íny felől a fog felszíne felé húzza a rátapadt dolgokkal együtt. Helyesen használva tehát egy tisztességes fogselymes áttisztításhoz igen hosszú szálakra lesz szükség, nem szabad spórolni vele. Keretbe fogott fogselyemnél sem egyet használunk az összes foghoz!

Fogmosás előtt vagy után célszerű fogselymezni?

Ennek tulajdonképpen nincsen jelentősége, a lényeg, hogy fogselyem használata minden fogmosáskor javasolt, de leginkább az esti fogtisztításnál. Sajnos a fogmosás nem helyettesíthető vele, úgyhogy ha nincs lehetősége fogat mosni, a fogselymezés még nem fog csodát tenni.