A fogselyem típusai, kinek melyiket érdemes választania

Már mindenhol beszerezhető a fogselyem, legyen az drogéria, gyógyszertár és szupermarketek.

Mindenki tudja, hogy a fogak romlása befolyásolhatja az egészségünket – gyenge, egészségtelen, hiányos fogazattal nem lehet megfelelően rágni. Arról nem is beszélve, hogy esztétikusnak sem mondható egy törött fog, hiányos fogsor és a rossz lehelet, ráadásul a fog eredetű gyulladásos góc más jellegű tüneteket is okozhat, ami már nagyon meg tudja keseríteni az életet.

Szerencsére a megfelelő fogmosás mellett ma már egyre nagyobb teret hódít a fogorvosok másik fontos ajánlása: a fogselyem használata.

Általában csak úgy leemeljük az első fogselymet a polcról, talán azért, mert nem is tudja az ember, hogy többféle létezik. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fogazathoz, ínyhez milyen fogselymet használunk, ahogyan az sem, mivel és milyen módon tisztítjuk meg fogainkat.

Milyen fogselymek vannak, és ki melyiket használja?

A fogselyem lehet henger alakú, gumis, vékony szálakból sodort, lapos, ízesített, viaszolt és keretbe feszített.

A viaszolt fogselyem behelyezése könnyű, de nem hatékony a lepedék eltávolításában, a túlzott viaszolás miatt még az ujjakról is könnyebben lecsúszik, emiatt nehezen kezelhető.

A keretbe fogott fogselyemmel nagyon könnyen fel lehet sérteni a fogínyt, így előfordulhat, hogy maradandó károsodást okoz. Tehát, ha eddig nem használt fogselymet, vagy kezdő a témában, egyelőre kerülje ezt a változatot.

Helyette a hengeres alakú fogselymet ajánlják. Ennél a kis szálak közé akad be a fogközben megrekedt lepedék, és ily módon könnyű azt eltávolítani.

A torlódott fogúaknál, szűkek a fogközök, ezért nehezen fér be a hengeres selyem, ezért ők inkább a lapos fogselymet használják.

Akinek nagyok a fogközei, fogselyem helyett inkább fogköztisztító kefét használjon.

Fogpótlásnál vagy fogszabályozó készüléknél alkalmazzon olyan speciális fogselymet, amelynek 3 különböző szakasza van: sima fogselyem; nagyon puha, nagyon szálas rész és a végén egy kicsit megkeményített befűző rész. Ennél a végződésnél fogva könnyen be lehet fűzni a selymet a fogszabályozó illetve a fogpótlás alá és kitisztítani a nehezen elérhető helyeket.