A fogmosáson túl – szájhigiénia, szájvizek, fogápoló emulziók

Az elmúlt évtizedekben teljesen más volt a szájhigiénés magatartás, mint ami napjainkban elvárható lenne.

Ennek oka, a felgyorsult világunkban és táplálkozási szokásainkban keresendő.

Az élelmiszerkínálat változatossága és az ízfokozókkal, mesterséges anyagokkal teli ételek, szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása miatt ugyanis, már nem feltétlenül elegendő a napi két fogmosás.

Lássuk mit kell tudnunk a szájvizekről és fogászati emulziókról, amelyek nagyban segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a későbbi szájüregi betegségek jelentős részét.

A szájvizek tekintetében alapvetően kétfajta létezik.

A terápiás célra szánt és a hétköznapi használatra alkalmas szájvizek.

Előbbiben a hatóanyagok emelt dózisban, nagy felszívódási hatékonysággal vannak jelen. Ezeket nem is célszerű sokáig használni.

A mindennapi használatra javasolt szájvizeket pedig érdemes fokozatosan beépíteni a napi szájápolási rutinba, sőt a legjobb, ha napközben legalább három öblögetést végzünk, mivel ezeknek a szájvizeknek éppen az a funkciója, hogy fenntartsák a száj tisztaságát és megelőzzék az étkezés következtében kialakuló ínygyulladást, fogszuvasodást és fogkőképződést. Egy napközben előforduló szájüregi mikrosérülés kezelésében is igen fontos a szerepük, mert ínyösszehúzó hatásuk révén gyorsítják a gyógyulást és megakadályozzák a rossz baktériumok szaporodását a seb vagy elváltozás közelében.

A terápiás célú szájvizek a nagy hatóanyag forrás mellett szintén gyors segítséget nyújtanak a fájdalom és belső jelentősebb sérülések (pl: Afta) kezelésében. Ezen szájvizek jelentős csoportja az akkut vagy krónikus ínygyulladás kezelésében nyújtanak hatékony segítséget, mivel antibakteriális összetevői szintén gátolják a baktérium szaporulatot a szájban, valamint hasznos ásványi anyag forrással látják el a szájüreg egészét. Használatukkal nem csak az ínygyulladás fékezhető meg, de a fogzománc is erősödik, illetve a nyelven található lepedékben megbújó baktériumok és egyes vírusok is elpusztulnak.

A száj egészséges ph-értékének visszaállításában mindkét típusú szájvíz óriási segítség. Kúraszerű, valamint mindennapos használatukkal legalább felére csökkenthető a szájüregi elváltozások, vagy lehetséges fogszuvasodások kialakulására való esély.

A fogászati emulziók használata időnként szintén javasolt. Ezek olyan foggélek, amelyek a terápiás célú szájvizeknél is magasabb hatóanyag tartalommal rendelkeznek, és konzisztenciájuk révén tovább is maradnak a fogakon, így segítik a gyorsabb hatóanyag beépülést, tápanyag felszívódást. Ezek az emulziók alkalmazhatók a fogzománc fluoridtartalmának növelésére, fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén, valamint általánosan a fogszuvasodás megelőzésére és a már kezdődő szuvas elváltozások kezelésére is, illetve fontos szerepük van a levehető készülékek (fogszabályozó, hidak stb.) alatti fogzománc védelmének szempontjából is.

Amennyiben személyre szabottan szeretnél többet tudni ezekről a készítményekről, hogy számodra melyek lennének a megfelelők, a Dentál Network hálózatában dolgozó összes fogorvosunk és dentálhigiénés kollégánk készséggel áll a rendelkezésedre. Keresd őket időpontért fogászatainkban bátran!