Parodontológia

Parodontológia - az egészséges fogágyért

 
Sokan nem is gondolunk bele, mekkora kincs a stabil, erős fogazatunk, amíg nem kerülünk a közelébe annak, hogy elveszítsük fogainkat. A fogágy (az íny, a csont, a gyökérhártya) különböző megbetegedései a fog meglazulását és kihullását okozzák. Erre szolgál gyógyírként a parodontológia
 
A fogágyat érintő betegségek idős korban már a természetes élettani folyamat következtében is kialakulhatnak, de fiatalabb korban is előfordulnak. A fogak megőrzése érdekében fontos a parodontológiai kezelés, amikor is a szakorvos gondoskodik arról, hogy eltávolítsa a fogágybetegséget okozó baktériumokat a fogágyból, így megszüntetve és megelőzve a gyulladást, valamint védve a fogak épségét és stabilitását - beágyazottságát. 
 
 

Lazák a fogai? Ne aggódjon, lehet, hogy elég a fogak sínezése.

 
Foglazulás esetén nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen ilyenkor még van lehetőség a kilazult fogak rögzítésére. Az gyik megoldás a meglévő fogak sínezése.
 
Ez azt jelenti, hogy valamilyen fix egységbe foglalják a fogakat, és ez az egység rögzíti a kilazult fogakat is. Ha néhány fog meglazult, akkor azokat, valamint a velük szomszédos, még nem laza fogakat lecsiszolja a fogorvos, és koronákkal egybeöntve rögzíti az egészet.
 
Ilyen esetben természetesen még fokozottabb hangsúlyt kell helyezni a fogmosásra, a fogak alapos tisztítására - ám a fogak így még hosszú éveken keresztül a szájban maradhatnak.
 

Parodontológiai kezelések

 
A fogágybetegség nem visszafordítható folyamat, azonban a csontveszteség és a gyulladás megállítása lehetséges.
 
Előkészítő kezelésként általában ultrahangos fogkő-eltávolítás történik az íny felett és íny alatt is. Gyakran előfordul, hogy olyan nagy kiterjedésű szuvasodással fordul valaki a fogorvoshoz, hogy a preparált üreg, vagy korona határa mélyen az íny alá esik. Fogeltávolítás helyett ma már lehetséges ezeknek a fogaknak a megmentése is az által, hogy a fogat a fogorvos kissé kiemeli az ínyből, aminek következében a koronai rész meghosszabbodik és a fog biztonságos helyreállítása elvégezhető. 
 

Ha rendellenességet tapasztal szájnyálkahártyáján, ne habozzon felkeresni minket, segítünk!

 
A szájhigiéné, a helyes fogápolási rutin természetesen jelentősen hozzájárul fogaink és szájnyálkahártyánk védelméhez. Azonban minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak olyan esetek, amikor fájdalmat, elszíneződést, vagy egyéb rendellenességet tapasztalunk a szájüregben. Ilyenkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hiszen adott esetben igen komoly, súlyos állapotok előzhetőek meg az időben elvégzett beavatkozásokkal. 
 
 
LÁTOGASS EL HOZZÁNK, 15 RENDELŐNK KÖZÜL TALÁLD MEG A SZÁMODRA MEGFELELŐT! 
Fogászat választó

Válasszon rendelőink közül a lista szűkítéséhez!

Teleki Dental akciók

Parodontológia

Parodontológia a(z) Teleki Dental fogászaton

A parodontológia fogággyal, illetve a fog körüli tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág. A szájüregben naponta képződik lepedék, amely a fogközökben és az íny mentén is lerakódik, s hosszú ideig való fennállását követően a szövetek károsodását, pusztulását okozza.

részletek a(z) Teleki Dental oldalán