Általános tájékoztató a teljes kivehető műfogsor használatáról

A teljes kivehető fogpótlás azaz köznapi nyelven a teljes protézis vagy műfogsor megkülönböztetett odafigyelést igényel használójától, ezért fontos tudni, hogy pontosan mik azok a betartandó szabályok, amiket a viseléssel és tisztántartásával kapcsolatban tudni érdemes. 

Kinek van rá szüksége?

Teljes kivehető fogpótlást azoknak a pácienseknek javasolnak, akik már teljesen elvesztették fogaikat és esetükben az implantálás sem nyújt már megoldást. Ez a fogsor egy esztétikus és kényelmes rágó eszköz lehet, alul és felül egyaránt, ha tudatosan figyelünk a helyes használatra. 

Miből áll és hogyan rögzül? 

A teljes kivehető fogsor három részből áll. A műíny adja a szerkezetet, amelyben stabilan helyezkednek el a valósághű, természetes hatású műfogak, az egész pedig egy alaplemezre épül. Ahhoz, hogy a teljes kivehető fogpótlás tartós maradjon ezt egy fémhálóval stabilizálják. Bent a szájüregben pedig a stabilitást, ha az íny és a csontok állapota engedi, implantációs műgyökerekkel is rögzíthetik. Ez utóbbiak nem mindenki számára elérhetők, bár a modern fogászat már lehetővé teszi a mini implant csapok használatát is, ami olyan csontozatba is beilleszthető, amibe a sima implantációs csapok már nem.

Használatba vétel legfontosabb tudnivalói

Nagyon fontos, hogy aki teljes műfogsor használatába kezd tisztában legyen vele, hogy az első időszak a megszokásról szól majd, ami bizony nem lesz mindig egyszerű és észrevétlen. A szájüregi lágyrészeket fokozatosan hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy egy új, kvázi idegen eszköz látja el mostantól teljeskörűen azt a feladatot, amit korábban a természetes fogsor látott el. Külön megszokást igényel a fogmű viselése, ezzel együtt pedig a beszéd és az étkezés újraformálása és új rutin kell legyen a rendszeres és alapos tisztítás is. Ugyanilyen fontos, hogy a kötelező fogászati kontrollok ne maradjanak el, hiszen ezek nagyban hozzájárulnak a későbbi kényelmes használat elősegítéséhez.

Tisztítás és higiénia

A megfelelő tisztitási rutin ennél a fogpótlási eszköznél teljesen eltér a korábban megszokott szájápolási rutintól, hiszen a protézis tisztítása leggyakrabban a szájüregen kívül történik. Amikor a páciens elérkezik a folyamatban ahhoz a részhez, hogy már elkezdi használni a műfogsorát, azzal egyidőben be kell szereznie a megfelelő tisztító eszközöket és további kiegészítőket is, amiket nap mint nap használnia kell. Egy erre alkalmas fogkefét, valamint műfogsor tisztító termékeket, illetve nagy népszerűségnek örvendenek a műfogsor ragasztó készítmények is, amelyek a megfelelő tapadást, rögzítést segítik elő. Azt javasoljuk, hogy kérjen fogorvosától részletes tájékoztatást, útmutatót a helyes tisztításhoz, mert a tiszta műfogsor nem csak a baktériumok távoltartása, és az esetleges rossz szájhigiénia miatt kialakuló betegségektől óv meg, de esztétikai és életminőség szempontjából is kiemelten fontos szerepe van. 

A teljes protézis, ha megtanuljuk jól tisztítani és jól használni egy nagyon kényelmes és hosszútávon is biztonságos eszköz. A Dental Network hálózatába tartozó összes rendelőnk szolgáltatási portfóliójának része a műfogsor készítés és az ahhoz kapcsolódó összes kiegészítő vizsgálat és tanácsadás. Merjen tájékozódni, tanácsot kérni, hiszen szakembereink nagymúltú tapasztalatai a páciensek érdekeit hivatottak szolgálni!