Fogzás a babáknál

Általában a legtöbb baba első fogai 6 hónapos kor környékén bújnak ki, vannak olyan kisbabák, akiknél három hónapos korban jelenik meg az első tejfog. Lehet olyan is, hogy a folyamat jóval később kezdődik meg. Amennyiben még nem jelentek meg babád fogacskái az első születésnapja környékén, jobb, ha beszélsz védőnőddel vagy gyermekorvosoddal.

Miért fáj a fogzás?

A foggyökerek növekedése okozza a fájdalmat a babáknak. A növekedés során az első fogak élei áthatolnak a baba ínyének felszínén. Ez a fura, ismeretlen érzés nyugtalanná és ingerlékennyé teszi a piciket. A nagyőrlő fogak növekedése még több kellemetlenséggel, fájdalommal járhat, mert ezek a legnagyobb tejfogak.

A fájdalom jelei az első látható fogak megjelenése előtt is jelentkezhetnek.

A következő tünetek jelentkezhetnek a fogzás alkalmával:

  • Megemelkedett testhőmérséklet, hőemelkedés - láz és egyéb tünetek esetén a babával mindenképp orvoshoz kell menni.

  • A baba többet sír éjszaka, nyugtalan és az is előfordul, hogy kevesebbet alszik.

  • Több figyelmet igényel a pici.

  • Duzzadt, piros az ínye.

  • A kicsi arca kipirult, rózsás.

  • A pici gyakran rágcsálja, harapdálja saját kezeit, vagy akár a játékait.

  • Étkezéseket elutasíthat az ínyfájdalom miatt, de az is lehet, hogy éppen többet eszik.

  • Vannak olyan babák is, akiknek étvágya csökken ebben az időszakban.

Csökkentheti a baba fájdalom érzetét, ha csecsemőknek kifejlesztett fogzási gélt masszíroz az ínyébe.

Vannak kifejezetten fogzási időszakra kialakított úgynevezett fogzási gyűrűk, amelyek segíthetnek elviselni a fájdalmat – főként azok, amelyeket használat előtt a hűtőben le kell hűteni.

Ha a kisbaba sokat nyáladzik, érdemes figyelni rá, hogy több vizet igyon mint a megszokott. Esetleg kenj védőkrémet a baba állára, nyakára, és mellkasára, így megelőzhető, hogy a fokozott nyáltermelődés érzékennyé tegye a bőrét, netán kiütések jelenjenek meg.

Kisebb érzékenységnél ölelést vagy érdekes játék bevetését ajánljunk, már ezek is képesek elvonni a kicsik figyelmét. Ha a gyermek érzékenyebb a fájdalomra, az orvos ajánlhat fájdalomcsillapító készítményt is, amitől enyhülnek a kellemetlenségek.