Gyökérkezelés és amit tudni érdemes

A gyökérkezelést abban az esetben végzi a fogorvos, ha meg akarja menteni a páciens a fogát.

A kezelést természetesen érzéstelenítéssel végzik. A gyulladt részt eltávolítja az orvos, ezt követően betömi a kitisztított gyökércsatornát/gyökércsatornákat.

Nagyon fontos, hogy a gyökércsatornában lévő baktériumokat eltávolítsa, mert így a továbbiakban nem tudják lebontani a pulpa szövetét. A baktériumoknak káros hatása van, mert kiterjedhetnek a foggyökér körüli szövetekre is, amly gyulladást okozhat, melynek a következménye akár a fog elvesztése is lehet.

A gyökérkezelés után a gyökérkezelt fog elveszíti az érképletét, amely annak vérellátásáról gondoskodik, így kiszáradhat, majd a gyökér könnyedén megrepedhet, később el is törhet.

A gyökércsatorna feltágítását gyökértömés követi, amivel csökken a gyökér törése.

A gyökérkezelés sok időt vesz igénybe, ugyanis egy igen nagy precizitást követelő munka, amelyet a legnagyobb hozzáértéssel és figyelemmel végeznek el a fogorvosaink. Ez akár 3-4 alkalmat is jelenthet. A frontfogakon egy gyökércsatorna van, viszont az őrlőfogak esetében négy is lehet, amelyből kikövetkeztethető, hogy négyszer akkora területet kell megmenteni a baktériumoktól. Ezekhez a fogakhoz sokkal nehezebb hozzáférni, azonban annál fontosabb, hogy megtartsák őket, ugyanis nélkülük a rágás leheletlenné válik, így a táplálkozás is problémát okozhat. Ebből hosszú távon további egészségügyi probléma is kialakulhat.

Érdemes tehát komolyan venni és fél évente megjelenni a szűrővizsgálatokon, hogy a nagyobb problémákat megelőzhessük.