Lehetőleg vigyázzunk fogainkra, de ha bekövetkezik a baj, van rá megoldás!

A fogak számos formában megsérülhetnek. Az orvostudománynak köszönhetően, már több kezelési módszer létezik, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a fog sérülésének pótlására, illetve a teljes fog hiányára is van megoldás.

A fog sok módon sérülhet, az alábbiakban leírjuk, melyik esetben milyen kezelés jelenti a megoldást.

Legtöbb esetben az arcot érő ütés miatt a lágyrészek sérülése, az ínyrepedés vagy ajak és a nyelv megharapása a probléma, ilyenkor nem minden esetben sérül meg a fog. Ekkor javasolt mielőbb szájsebészhez fordulni, mert a szájban keletkezett sérülések nehezen gyógyulnak, emellett kellemetlenséget is okozhatnak.

A frontfogak kisebb sérülése lehet a következő probléma, ezen belül is az élek törése. Ebben az esetben egyszerűen fogszínű tömőanyaggal, úgynevezett élpótlással korrigálni lehet a fogat, viszont ha a fogból nagyobb rész törik le, amit íly módon már nem lehet javítani, akkor porcelán héjra vagy akár koronára lehet szükség. A korona akkor válik szükségessé, ha a fogból már akkora rész hiányzik, amit már héj készítéssel nem lehet pótolni.

Amikor a fog teljes koronája letörik, de a gyökér ép marad, gyökérkezeléssel, csap behelyezésével és korona készítéssel lehet helyreállítani a problémát.

Ha a fog a csontban törik el, mindenképp el kell távolítani. Ilyenkor az implantáció jelenti az egyetlen megoldást a foghiányra.

A legrosszabb szituáció, ha nem csak a fog törik el, vagy esik ki, hanem a fogat körülvevő fogágy is megsérül. Ilyenkor sajnos komoly roncsolódás következik be, ami egyáltalán nem olyan ritka. Ekkor már komoly szájsebészeti kezelésre van szükség, ami a csontpótlás és implantáció.

Ha ilyen problémákkal küzd, jöjjön el hozzánk és fogorvosunk megtalálja a legjobb megoldást Önnek.