Mikor milyen fogszabályozót? - Modern fogszabályozás

A fogszabályozás leggyakrabban esztétikai szempont miatt merül fel, és a fogszabályozó leginkább a szép mosoly érdekében kerül fel. 

Emellett sok egyéb okból is fontos, hogy a fogak megfelelő helyzetben legyenek

Ha helyesen érintkeznek, akkor könnyebb a tisztításuk, megelőzhető a fogszuvasodás, fogkövesedés, ami a fogínyvérzés okozója lehet.   

Nem ritka, hogy az éjszakai fogszorítás, csikorgatás, harapási rendellenességek esetében is a fogszabályozás nyújt megoldást.

Ne takargassa a mosolyát a szabálytalan fogai miatt! 

Nézzük meg, hogy milyen lehetőségek vannak a rakoncátlan fogak helyreállítására.

Milyen fogszabályozó típusok vannak?

Hogy fog kinézni és hogy mennyi ideig lesz fent? Lehet-e kivehetővel vagy láthatatlanul? Porcelánnal vagy fémmel? Önben is ezek a kérdések motoszkálnak?

Mutatjuk mit tud és mire jó a kivehető fogszabályzó 

A kivehető, más néven éjszakai készülékek főleg gyermekkorban használatosak, amikor a fogazat még vegyes. Ebben a korai időszakban (6-7 éves kor) már el lehet kezdeni a fogak, illetve állkapocs helyrerakását. A nyitott harapás, mély harapás és fogtorlódás problémáit hivatott orvosolni ez a fogszabályozás. A nyitott harapás, amikor az összezárt fogsor esetében sem érnek össze az első fogak. Zárt harapáskor a felső metszőfogak nagy mértékben takarják az alsókat.

  • A fogszabályozással megelőzhetjük a foghúzást, mert a fogszabályozó a fogtorlódást helyteremtéssel kezeli. 
  • A két állcsont viszonyát is ezzel a típussal lehet helyrehozni. 
  • Főleg éjszaka kell viselni, de akkor lesz igazán hatékony, ha 12-14 órán át van használatban naponta. 
  • Felnőtteknél kisebb korrekcióra használható. 
  • Előnye, hogy napközben nem kell hordani, ezért nem okoz esztétikai problémát.

Láthatatlan és kivehető fogszabályozó

Az átlátszó, sínes készülék átmenetet képez a kivehető és állandó típus közt, mivel kivehető ugyan, de egész nap (20-22 órát) ajánlatos viselni. Ezt a típust a páciensek csak étkezések és fogmosás alkalmával veszik le.

Nagyon vékony, orvosi műanyagból készül, amit elég kb. kéthetente cserélni. Ez a módszer hatékony és gyengéd megoldást nyújt. Nagy előnye, hogy szinte láthatatlan és nem kell rejtegetni a fogszabályozó miatt mosolyunkat.

Mire és kinek jó az állandó, fix fogszabályzó?

Az állandó, fix fogszabályozás sokak számára ismert, hiszen elég szembetűnő. Állandó jelleggel a fogakra van rögzítve egy fém, vagy kerámia szerkezet, amit legtöbben ugyanolyan kellemetlennek éreznek mint a szabálytalan fogakat. Nagyon nagy előnye viszont, hogy a nagy eltérések is kezelhetők vele, ráadásul kíméletesen.

Ez a mai modern önligírozó (önállító) fogszabályzóra érvényes, amely magától is képes módosítani a íveken egy bizonyos fokig. Lágy erőkkel mozgatja a fogakat. Ritkábban szükséges a kontroll és a porcelán változat, esetében az esztétika sem okoz gondot.

Láthatatlan állandó fogszabályozó

Állandó készülékből is létezik láthatatlan, mégpedig a fog belső, nyelv felőli oldaláról rögzített verzióban. Esztétika szempontjából ez az ideális megoldás. Másrészt előre szólunk, hogy a belső tappancsokat nehezebb megszokni és picit akadályozzák a nyelvmozgást, nehezebb a tisztán tartása, a hozzáférés is nehézkesebb.

Minden készülék típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, illetve korlátai.

Bízza az Dental Network fogszabályozó szakorvosára, hogy az Ön igényeit maximálisan figyelembe véve, megtaláljuk a megfelelő megoldást!

Ne takargassa a mosolyát a szabálytalan fogai miatt!

Rendbeszedjük rakoncátlan fogait

Ne halogassa tovább fogai rendbetételét!

Kapcsolat