Érzékeny fogak ellen

Fogainkra nem csak az édes vagy sós, hideg vagy meleg ételek-italok fogyasztása van hatással, de a fogkefével történő erős dörzsölés sem tesz jót nekik.

Ha nem megfelelő a fogmosási technikánk, akkor az íny visszahúzódhat, emiatt szabaddá válhat a zománc-cement terület ez okozhatja az érzékenységet.

Ha a továbbiakban is erősen dörzsöljük a fogat, a cement kopni kezd, a fogíny ezáltal begyulladhat, ami következtében már csak gyökérkezeléssel menthető meg a fog.

Ha fogmosás közben kellemetlenséget esetleg fájdalmat érzünk, dörzsölés vagy hideg-meleg víz hatására, semmi esetre se az legyen a probléma megoldása, hogy kevesebbszer mosunk fogat, mert ezzel még tovább rontjuk fogaink állapotát.

Első körben a fogmosási technikán érdemes változtatni.

A tünetek enyhítésére általában speciális fogkrém, szájöblítő illetve fluorid tartalmú lakk javasolt, amit a fogorvos ír fel. Érdemes a fogkefét gyakrabban cserélni, az erős sörtés kefe helyett a puha sörtéjű alkalmasabb, ha ilyen problémával küzdünk.

Egy fogkefét maximum 3 hónapig ajánlott használni, mivel ennyi idő elteltével a sörték szétállnak és emiatt felsérthetik az fogínyt.

Naponta kétszer törekedjünk az alapos, de kíméletes fogmosásra.

A kezdeti tünetek hátterében lehetnek más jellegű betegségek is, ezért érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni az érzékeny fog problémájával.